יש זוגות שמצליחים להתגרש בשלום למרות שבנישואיהם הם היו אויבים. איך להתגרש בשלום: שאלות ותשובות
אני רוצה להתגרש בשלום – איך עושים זאת?
גירושים הנעשים בהסכמה הם אכן אינטרס של מרבית הזוגות שמחליטים להתגרש. במלחמות בבית המשפט אין מנצחים, רק מפסידים. גירושים בדרכי שלום יחסכו לכם הוצאות כספיות רבות וחודשים רבים של התדיינויות (אולי אפילו שנים). אז איך מתגרשים בשלום? למעשה בשביל להתגרש צריך להכין הסכם גירושין המכיל את הסכמות הצדדים בנוגע לכל הנושאים הרלבנטיים כגון משמורת, מזונות ילדים, וחלוקת הרכוש בין בני הזוג. אם בני הזוג מסוגלים להגיע להסכמות בנושאים הללו בכוחות עצמם – מה טוב. כל שנותר הוא להביא את ההסכם לעורך דין לדיני משפחה. זהו שלב חשוב מאוד שאסור לדלג עליו גם אם אתם סבורים שההסכם שהגעתם אליו הוא הוגן. לעתים לסעיפים מסוימים יש משמעויות משפטיות שונות וחשוב שעורך דין שעוסק בגירושין יבדוק את ההסכם טרם תחתמו עליו.
אם אתם רוצים להתגרש בדרכי שלום וקשה לכם להגיע להסכמות בכוחות עצמכם או לחלופין אתם רוצים הדרכה באשר לסוגיות הנידונות, עליכם להיפגש עם מגשר גירושין מומלץ. מגשר גירושין בעל ניסיון ידע איך להלך בין הטיפות בעדינות ולהוביל את הצדדים להסכם ששניהם יהיו מרוצים ממנו.
אני רוצה להתגרש בשלום – האם זה אומר שאצטרך לוותר על זכויות המגיעות לי?
ממש לא. אנשים רבים טועים לחשוב שגישור משמעותו ויתור, פשרה, כניעה או הפסד אך ההפך הוא הנכון. בהליך משפטי אשר עולה לצדדים בחלק לא מבוטל מחסכונותיהם, אשר נגרר לאורך שנים ומותיר את בני הזוג בסטרס נפשי אפשר לומר בביטחון שכולם מפסידים. ובעיקר הילדים של הזוג, אשר במקום להמשיך הלאה נמצאים עדיין בין שני הורים שרבים ונלחמים זה בזה.
גישור אינו ויתור או כניעה, להפך. גישור מעצים את הצדדים בסכסוך. זאת מכיוון שהם פותרים את הקונפליקט בכוחות עצמם בדרך של ראיית האחר, תקשורת ושיח. לעומת זאת אם הצדדים מגישים תביעה לבית המשפט, השופט הוא זה שיכריע בעניינם.
גישור, לעומת בית המשפט, אינו כפוף לחוקים, פסיקות קודמות או הלכות. בגישור בני הזוג חופשיים ויכולים להגות פתרונות והסדרים יצירתיים שמתאימים לילדים שלהם ולחיים שלהם.
אני רוצה להתגרש בשלום, אך הצד השני רוצה מלחמה – מה לעשות?
ראשית, בשביל להתגרש בשלום צריכים שניים. אם צד אחד אינו מעוניין לעבור הליך של גישור פרטי כדי להגיע להסכם, אי אפשר להכריח אותו לעשות כן. חשוב לדעת שגם כאשר מגישים תביעת גירושין בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה – לפני שהתביעה תידון בבית המשפט צריך להגיש בקשה ליישוב סכסוך בהתאם לחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה.
החוק נועד לצמצם את העומס של התיקים המשפטיים המגיעים לבית המשפט. כמו כן הוא נועד לצמצם נזקים או קרעים משפחתיים שעלולים להיווצר אם בני הזוג יילחמו זה בזה בבית המשפט. רק לאחר שאין הצלחה ביישוב הסכסוך (הנעשה על ידי צוות של עובדים סוציאלים, מגשרים, פסיכולוגים וכו’) אפשר להגיש תביעת גירושין.
יש לשים לב! בן הזוג שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך, הוא זה שרשאי להגיש את תביעת הגירושין לערכאה שהוא חפץ בה – בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, וכך להשיג יתרון.
אם הצד השני לא רוצה להתגרש בשלום, מומלץ לקחת עורך דין לדיני משפחה בהקדם.
מאז שהחלטנו להתגרש אשתי מסיתה את הילדים נגדי, מה לעשות?
אתה מתאר מצב לא פשוט. יש להניח שאשתך אינה מודעת לכך שלמעשיה עלולות להיות השלכות קשות על הילדים, וגם עליה. מצב שבו הורה אחד מסית את הילדים נגד ההורה השני, עד שהילדים לא מוכנים להיפגש עמו, חוששים ממנו, שונאים אותו וכו’ – נקרא ניכור הורי. ובעוד יש להניח שאתה סובל מאוד ממצב זה, לניכור הורי יש השלכות שליליות רבות גם על הילדים. אין ספק שלשם התפתחותם התקינה של הילדים הם זקוקים לשני ההורים שלהם. יש עדויות לכך שניכור הורי עשוי להוביל למצוקות רגשיות וקשיים ביצירת מערכת יחסים בגיל מבוגר.
עליך לפנות בהקדם לעורך דין לענייני משפחה. מערכת המשפט מוקיעה את תופעת הניכור ההורי ויש לה כלים להתמודד עמה. אם בית המשפט יתרשם שאשתך אכן מסיתה את הילדים כנגדך, ייתכן כי תקבל משמורת בלעדית עליהם. עוד ייתכן כי בית המשפט יחייב את אשתך או יטיל עליה סנקציות נוספות. עליך להתייעץ בהקדם עם עורך דין לענייני משפחה.
אשתי הגישה נגדי תלונת שווא על אלימות, מה אני יכול לעשות?
אתה מתאר מצב קשה ביותר. גברים שמוגשת נגדם תלונת שווא על אלימות כדי להשיג יתרון טקטי בהליך הגירושין – סובלים מפגיעה נוראית. השם הטוב שלהם נפגע, לעתים הם מאבדים את מקום עבודתם, הקשר שלהם עם ילדיהם מתערער, והם אינם רשאים להתקרב לביתם במשך תקופת זמן מסוימת. מעבר לכך שאשתך פוגעת בך בצורה לא מוסרית, היא פוגעת גם בילדים (שזקוקים לאביהם), ובנשים שמגישות תלונות אמת בגין אלימות.
אם עדיין אין לך עורך דין לדיני משפחה, השג כזה בהקדם. כמו כן תזדקק גם לעורך דין פלילי שיוכיח את חפותך בכלים העומדים לרשותו. כשעורך דין פלילי יוכיח את חפותך ויחשוף את אשתך כמגישת תלונת שווא, בית המשפט ייקח זאת בחשבון בבואו לדון בגירושין.
אני רוצה להתגרש בגישור, אך חוששת שבעלי יבריח נכסים.
בעוד גישור היא אופציה שחוסכת לבני הזמן הרבה כסף, זמן ועוגמת נפש היא אינה מתאימה בכל המקרים. אם אתם בעלי רכוש רב, וצד אחד פחות מעורה בעסקים או בענייני הרכוש, והוא חושש שהצד הדומיננטי יותר יעלים נכסים כדי שאלו לא יתחלקו שווה בשווה – הליך של גישור גירושין אינו מתאים למצבכם.
במקרה כזה יש להגיש תביעת גירושין לבית המשפט. ברוב המקרים בית המשפט יודע להתמודד עם מקרים של הברחת נכסים דיי בקלות, ולדאוג לחלוקה שווה של הרכוש בין בני הזוג.
אני רוצה להתגרש בשלום – איך לבחור מגשר גירושין טוב?
מגשר גירושין טוב שיוכל לעזור לכם להתגרש בשלום הוא מגשר עם ניסיון רב שנים בגישור גירושין, בעל גישה לאנשים, ואינטליגנציה רגשית. מוטב לבחור מגשר גירושין שהוא גם עורך דין לדיני משפחה, רצוי כזה עם לפחות 10 נשות ניסיון בתחום. למגשר שהוא גם עורך דין יש יתרון שכן ביכולתו ליידע את הצדדים על הסוגיות המצריכות פתרון ולתת להם תמונת ראי של השקפתו של בית המשפט על אותן סוגיות. כמו כן עורך דין יוכל להכין בעצמו את הסכם הגירושין ולהעבירו לאישור של בית המשפט.
אין לנו ילדים או רכוש – האם אנחנו צריכים עורך דין לגירושין?
במקרה של זוגות ללא ילדים או רכוש, הגירושין נעשים קלים יותר. אין צורך לדון במשמורת ילדים, זמני שהות, מזונות ילדים וכו’. כמו כן אין צורך לדון בחלוקת רכוש. עדיין יש צורך בעורך דין גירושין אך ההליך יהיה פשוט לאין שיעור מהליך גירושין עם רכוש וילדים. לאחר החתימה על הסכם הגירושין, ממשיכים לבית הדין הרבני לקבלת הגט.