החלטתם להתגרש? אל תתמהמהו וקבעו פגישת ייעוץ גירושין – להשגת יתרון משפטי, להכוונה בנוגע למסמכים שחשוב לאסוף בטרם “ייעלמו”, ובדיקת אפשרות של גישור שתחסוך לכם זמן וכסף
כאשר בני זוג מחליטים שהם רוצים להתגרש, עליהם לפנות לקבלת ייעוץ גירושין אצל עורך דין גירושין. גם אם אתם עדיין מתלבטים ועדיין לא החלטתם סופית האם כדאי להתגרש, מומלץ להגיע לפגישת ייעוץ כדי שתדעו היכן אתם עומדים, מה הזכויות שלכם, וכיצד עליכם לפעול במקרה של גירושין.
ייעוץ גירושין – האם המקרה שלי מתאים לתביעה משפטית או גישור גירושין?
עורך דין בעל ניסיון בגירושין ידע לומר לכם אם המקרה שלכם מתאים לגישור גירושין או אולי יש צורך בהגשת תביעת גירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
ככלל, לאופציה של גישור גירושין יתרונות רבים: בני הזוג מגיעים להסכם גירושין בכוחות עצמם, מבלי ששופט שאינו מכיר אותם לעומק יעשה זאת עבורם. כך באפשרותם ליצור הסכם גירושין המתאים לאופי שלהם ושל המשפחה שלהם. בני הזוג יכולים לגבש הסכם שלוקח בחשבון את ההעדפות של הילדים שלהם בתקופה לא קלה זו. נוסף על כך הליך של גישור גירושין יחסוך לבני הזוג כסף רב וכן יקצר את הזמן עד לקבלת הגט. שכן הליכים משפטיים תלויים בלוח הזמנים העמוד של בתי המשפט לענייני משפחה.
אולם, ישנם מקרים בהם הליך של גישור גירושין אינו מתאים. גישור לא מתאים במקרים של אלימות במשפחה. כמו כן גישור אינו מתאים במקרים בהם לזוג יש ממון רב ויש חשש שצד אחד ינסה להעלים ולהבריח נכסים. בדרך כלל אנו רואים זוגות בהם הגברים הם אלה שממדרים את הנשים מהממון, הרכוש או העסקים. במקרים בהם נשים חוששת שהגברים ינסו להעלים חלק מהרכוש כדי שזה לא יתחלק ביניהם – יש להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה. לבית המשפט יש את הכלים כדי להתחקות אחר העלמת נכסים.
ייעוץ גירושין – האם להגיש תביעת גירושין לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני?
במקרה שעורך הדין קובע שהמקרה מתאים להגשת תביעת גירושים, עדיין יש להחליט לאיזו ערכאה יש להגיש את תביעת הגירושין – לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה.
בן הזוג שיגיש ראשון תביעת גירושין לאחת הערכאות, יקבע למעשה את הערכאה שתדון בגירושין. למשל אם הגבר יגיש ראשון תביעה לבית הדין הרבני, תביעת הגירושין תידון בבית הדין הרבני. מתקיים למעשה מרוץ סמכויות כאשר כל צד מנסה להקדים ולהגיש את תביעת הגירושין לערכאה שתטיב עימו.
מכאן החשיבות לקבוע פגישת ייעוץ כמה שיותר מהר. התפיסה הרווחת היא כי עדיף לנשים להגיש תביעת גירושין בבית המשפט לענייני משפחה שמכריע על פי הדין האזרחי, ולגברים עדיף להגיש תביעה בבית הדין הרבני המכריע על פי ההלכה. אך למעשה יש תתי מקרים וניואנסים משפטיים רבים שמכריעים לאיזו ערכאה כדאי להגיש את התביעה בהתאם למקרה הספציפי שלכם.
מה לעשות לקראת פגישת ייעוץ גירושין?
לקראת פגישת הייעוץ וכהכנה להליך הגירושין ככלל, יש לאסוף או לצלם מסמכים המעידים על המצב הכלכלי של התא המשפחתי: תדפיס של חשבונות הבנקים, רישום בטאבו של דירות, אישורים על תשלומי משכנתא, תלושי משכורת, פנסיות, הוצאות אחזקת בית – ארנונה וכו’.
ייתכן כי במהלך פגישת הייעוץ עורך הדין ינחה אתכם להשיג מסמכים נוספים. הסיבה לארגון המסמכים בשלב מוקדם זה היא שלעתים בשלב מאוחר יותר בני הזוג עלולים להקשות עליכם בהשגת המסמכים.
עצות של חברים לא יכולים להחליף ייעוץ גירושין מקצועי
למהלכים שתעשו יש השפעה עצומה על החיים שלכם אחרי הגירושין: מה יהיה מצבכם הכלכלי, היכן תגורו, באיזו תדירות תשהו עם ילדיכם, מה יהיה גובה המזונות וכו’. הדבר החכם ביותר יהיה לקבל ייעוץ גירושין מעורך דין בעל ניסיון בשלב מוקדם ככל האפשר כדי להימנע מטעויות שעלולות לעלות לכם ביוקר בהמשך.
מומלץ שלא להסתמך על עצותיהם של חברים או בני משפחה שעברו גירושים. למרות הרצון הטוב שלהם, לא כל מקרי הגירושין דומים אחד לשני.
איך לבחור עורך דין עבור ייעוץ גירושין
בחרו בעורך דין שהוא גם מגשר – כמו שראינו לגישור יש יתרונות רבים על פני תביעה משפטית שבה בסופו של דבר כולם מפסידים. פרט למספר חריגים, גישור הוא כמעט תמיד הדרך החכמה יותר. לכן כדאי לבחור בעורך דין שהוא גם מגשר גירושין. חשוב לבחון בראש ובראשונה את האופציה של גישור.
בחרו בעורך דין שהעיסוק היחידי שלו הוא דיני משפחה – בשביל שתוכלו לקבל את היעוץ הכי מקצועי, מומלץ מאוד לבחור בעורך דין שעוסק בתחום דיני המשפחה בבלעדיות ולא “על הדרך”.
בחרו בעורך דין עם ניסיון – אין חכם כבעל הניסיון. מומלץ לקחת עורך דין בעל ניסיון של לפחות עשר שנים בתיקי גירושין.
בחרו עורך דין שאתם מתחברים אליו – אפשר בהחלט ללכת למספר פגישות ניסיון עד שתמצאו עורך דין שנוצר לכם חיבור טוב עמו, אחרי הכול עליכם לשתף אותו בפרטים אישיים. תקופת הגירושין היא תקופה לא פשוטה, בחרו עורך דין שיהיה זמין אליכם לכל שאלה או תמיכה.
ייעוץ גירושין בתקופת הקורונה
נגיף הקורונה הביא עמו השלכות רבות על החברה. אנשים רבים איבדו את מקום עבודתם ואת מקורות ההכנסה שלהם. כתוצאה מכך פחד קיומי ולחצים כלכליים מחלחל לתוך המשפחות ומקשה עליהן.
לעתים תקופות של בידוד מציפות ומעצימות קשיים בזוגיות. אי אפשר להתאוורר בעבודה, עם חברים, ללכת למקומות בילוי ולאזן את חיי הזוגיות. כאשר מוסדות החינוך נסגרים, הילדים נשארים בבית, וההורים צריכים לטפל בילדים ולהעסיק אותם תוך כדי עבודה במשרה מלאה מהבית ללא כל עזרה חיצונית – הבית הופך לסיר לחץ גועש שאין בו רגע מנוחה. ההורים מתווכחים ביניהם מי יהיה אחראי על הילדים, מי יהיה אחראי על מטלות הבית וכו’.
ישנם זוגות שלא מסכימים על מידת הזהירות שיש לנקוט בה ביחס לילדים, במיוחד כשאחד מהילדים סובל ממחלות רקע. ישנם הורים הסבורים שאי אפשר להישאר בבית כל הזמן ויש להמשיך בשגרה על אך הסיכון כדי לשמור על בריאות נפשית, וישנם הורים שמאמינים שהחשוב ביותר הוא לגונן על ילדיהם מבחינה בריאותית ולשמור עליהם בבית. הבדלי הגישות הללו יוצרים ויכוחים וריבים רבים המעצימים את הקונפליקט ששרר עוד קודם בין בני הזוג.
תמיד אפשר לקחת אוויר, להבין שמדובר במצב קיצוני וזמני ולהחליט שלא להגיע להחלטות קיצוניות בתקופה זו. בסין לדוגמה הקונגרס חוקק תקנה מיוחדת שתיכנס לתוקפה ב-2021 לפיה זוגות אשר נרשמים לגירושין יחוייבו בתקופת צינון של 30 יום כדי לשקול את ההחלטה לעומק ולמנוע גירושין אימפולסיביים.
אם בכל זאת תקופת הקורונה הובילה אתכם להבנה עמוקה ומוחלטת שברצונכם להתגרש – מוטב שתצרו קשר עם עורך דין לגירושין בהקדם. בתקופת הקורונה יש חשיבות גדולה עוד יותר לבחירה בעורך דין שהוא גם מגשר, שכן בעיצומו של משבר כלכלי, על אחת כמה וכמה שכדאי לגבש הסכם גירושין בהסכמה תוך הליך של גישור גירושין אשר יחסוך לכל אחד מבני הזוג כספים רבים.