גירושין הם משבר משמעותי. לרוב עולים אצל המתגרשים תחושות של שבר, אובדן, התנפצות של חלום וכו’. לצד כל אלו, יכולות להתעורר גם תחושות חיוביות יותר – של הקלה וחופש. אין סתירה בין שלל התחושות העולות, אך הן בהחלט עלולות להביא לבלבול, שינויים במצב הרוח או תחושת ריקנות. לרוב עולות גם תחושות של סקרנות – איך ייראו חיים אחרי הגירושין?
לעיתים עולה הצורך להסתגר ו”להשתבלל”, לעיתים דווקא “לעשות את כל מה שלא יכולתי קודם”. אז לפני שאתם שוקעים במיטה, מסתגרים במסך, או לחלופין – קונים כרטיס טיסה להודו או קובעים אינסוף דייטים, הבינו שאתם עוברים שינוי משמעותי שלוקח זמן. זה תהליך טבעי של שינוי, של אובדן לצד התחלה חדשה. תנו לעצמכם זמן לעכל, להתארגן מחדש, להיעזר במה שכן ברור ומוכר (עבודה, חברים, משפחה), במה שתמיד עזר לכם (ספר טוב, סרט או כל דבר אחר שלא קשור במערכות יחסים או החלטות חשובות בחיים).
5 השלבים שתעברו בדרך לחיים חדשים
האבל הוא לא בהכרח על אובדן הזוגיות, אלא על הביטחון והיציבות בחייכם. כן, גם אם אף אחד לא מת והגירושין הם מבחירה, אתם צריכים לעבור תהליך של אבל על אובדן הנישואין וכל מה שחשבתם שיבוא איתם. על החיים שחשבתם שיהיו לכם. בתהליך זה (על פי המודל של קובלר רוס): קיים הלם, כעס, מאבק פנימי/חיצוני, דכאון וקבלה. מחקרים מוכיחים כי שלבים אלו לא בהכרח מתקיימים לפי סדר מסוים, אך הם באים לידי ביטוי בצורות שונות.
איך “לחשב מסלול מחדש”?
חיים אחרי הגירושין הם סימן שאלה, פרשת דרכים. יחד עם זאת, כבר עברתם דרך בחיים, לפני ובמהלך הנישואין. חשוב לזכור שזו אמנם התחלה חדשה, אבל אתם מגיעים עם ניסיון חיים. בתור התחלה, מומלץ “להכיר את עצמכם מחדש”. שאלו את עצמכם: איפה אתם אוהבים להיות? מה אתם אוהבים לעשות? מה למדתם מהחיים? מה אתם רוצים להשאיר? מה אתם רוצים לשנות? מי הם האנשים שבאמת תומכים ומאמינים בכם? מה התחביבים שלכם? האמונות שלכם? מהו סגנון החיים האהוב עליכם?
נסו להיזכר איך הייתם לפני שהתחתנתם. כדאי להישען על הבטוח והוודאי בחיים שלכם: עבודה, משפחה, ילדים, חברים, חיות מחמד, מקומות שאתם אוהבים לשתות בהם קפה תוך כדי מחשבות על המשך הדרך. רק אחרי שתתחברו למה ומי שאתם באמת, כיחידים, כאנשים, כגבר/אישה, כאם/אב, עובד/עובדת ועוד, תוכלו לראות לאן פניכם מועדות. מומלץ שלא לעבור את התהליך הזה לבד אלא עם משפחה, חברים קרובים, או במידת הצורך עם תמיכה נפשית מקצועית.
חיים אחרי הגירושין: מגורים
אם נשארתם לגור בבית המשותף, לא תמיד פשוט להתמודד עם הזיכרונות שהבית מעורר. הבית מהווה תזכורת תמידית לחיים המשותפים שלכם עם הגרוש/ה. אכן, הבית הזה משקף פרק חשוב בחייכם, אך כדי להתחיל פרק חדש כדאי לראות איך אתם משאירים את מה שמשמעותי עבורכם ומשנים את מה שאתם רוצים: עיצוב, ריהוט וכדומה. אם עברתם לבית חדש, זו ההזדמנות לארגן את הבית לפי טעמכם האישי.
ואיך מתארגנים מחדש עם הילדים?
כיום משמורת משותפת נעשית נפוצה יותר ויותר. אך אם האם או האב הם בעלי המשמורת, חשוב להקפיד לעודד את הקשר בין הילדים להורה שאינו משמורן. חיים אחרי הגירושין הם לעתים מבלבלים בשבים הילדים ולכן חשוב להמשיך את השגרה של הילדים בבית ככל שניתן, תוך מתן אפשרות לקשר מתמיד עם הגרוש/ה שאינו משמורן באופן רציף, נעים ומכבד. להורה שעובר לבית חדש מומלץ לארגן לילדים פינה נעימה בבית החדש, עם חפצים שמשמעותיים עבורם. לא מומלץ לפנק מדיי את הילדים. אין צורך בכך. ילדים מסתגלים לשינויים: הם ילמדו מה מותר ומה אסור בבית של אמא ובבית של אבא. חשוב לכבד את דמות ההורה השני בעיני הילדים, לא לתחקר אותם, להקשיב להם ולהכיל את רגשותיהם ומחשבותיהם לגבי השינויים.
חיים אחרי הגירושין: מתי הזמן לזוגיות חדשה?
אין תשובה אחידה לכך, אך לא מומלץ למהר. היות ותהליך האבל וההיכרות העצמית מחדש לוקחים זמן, חשוב לבסס את האמון ואת המטרות שלכם מחדש. כדאי לבדוק מחדש לאיזה סוג בני/בנות זוג אתם נמשכים, אילו דפוסים אתם משחזרים ומאילו טעויות אתם רוצים להימנע.
הגעת להחלטה שאת/ה רוצה להתגרש? רוצים ללמוד איך להתגרש יפה? תוהים איך מתגרשים ברבנות? ומה מיוחד בגירושין בגיל השלישי? מחפשים עורך דין לענייני משפחה ברחובות? מוזמנים להמשיך לקרוא באתר.