הליך גירושין הוא אירוע לא קל לכל המעורבים בו. בני הזוג לרוב חשים תחושות כמו אובדן, פגיעה, אכזבה או כעס והילדים גם הם עשויים לסבול מקשיים רגשיים. יש לנהל את הליך הגירושין בצורה נכונה המצמצמת את ההשלכות השליליות עד כמה שאפשר ומציבה את התא המשפחתי בנקודה הכי טובה האפשרית בנסיבות העניין.
מהו הליך גירושין?
הליך הגירושין יכול להתבצע בשני אופנים: בהסכמה של בני הזוג או בתביעה.
הליך גירושין בהסכמה – הדרך האופטימלית ביותר לבני הזוג ולכל התא המשפחתי היא גיבוש הסכם גירושין בהסכמה לבד או בעזרת הליך של גישור גירושין שנעשה על ידי מגשר או מגשר שהוא גם עורך דין לדיני משפחה. חשוב לציין שגם אם בני הזוג הגיעו להסכמות לבדם, עדיין חשוב טרם החתימה על ההסכם, שעורך דין יעבור על ההסכם. גם עם ההסכם נראה הוגן לעתים מסתתרות בו משמעויות משפטיות שלא נגלות לעין שאינה מקצועית. לאחר שבני הזוג חתמו על ההסכם, יש להביא לאישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. במעמד אישור ההסכם, בדרך כלל השופטים מקריאים אותו בקול רם ומוודאים שהצדדים מודעים למשמעותו.
הליך גירושין בתביעה – אם בני הזוג לא מצליחים להגיע להסכמות, עליהם להגיש תביעה בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. מי מביניהם שיגיש תביעה ראשון לאחת הערכאות, יקבע למעשה איזו ערכאה תדון בגירושין.
הליך גירושין בגישור מול הליך גירושין בתביעה
להליך גירושין הנעשה בדרך של גישור – יתרונות רבים לעומת הגשת תביעת גירושין. ההליך קצר הרבה יותר ולמעשה יכול להסתיים אפילו תוך מספר פגישות. זאת לעומת הליכים משפטיים שעלולים להימשך שנים. מבחינה כלכלית גישור זול משמעותית מהגשת התביעה. בנוסף במסגרת הליך הגישור השליטה על החיים שאחרי הגירושין נמצאת בידי בני הזוג. הם הקובעים את הכללים שיחולו ולא מחכים לפסיקתו של שופט שיחליט בעניינם.
עם זאת מובן כי יש מקרים בהם גישור אינו מתאים ומימוש זכויות יוכל להיעשות רק בבית המשפט. חשוב שההסכמים שמגיעים להם בגישור יהיו הסכמים הוגנים ולא מקפחים מבחינת הרכוש ומבחינת ההורות.
אילו נושאים מוסדרים במסגרת הליך גירושין?
במסגרת הליך הגירושין יש לדון בחלוקת הרכוש בין בני הזוג, מזונות ילדים, ומשמורת.
חלוקת רכוש – חוק יחסי ממון קובע הרכוש שנצבר במהלך חיי הנישואין יחולק בצורה שווה בין בני הזוג. נכסים שהיו ברשות בני הזוג לפני החתונה, ירושות או מתנות – כל אלה לא נחשבים כרכוש משותף ונשארים אצל בן הזוג.
מזונות ילדים – כאשר המשמורת על הילדים נמצאת אצל האם, האב צריך להעביר לה תשלומי מזונות חודשיים. גובה המזונות נקבע על ידי מספר משתנים כגון מספר הילדים, גילאי הילדים, צרכי הילדים, רמת החיים שאליה התרגלו, טובת הילד והיכולת הכלכלית של האב. הערכה של סף המינימום לתשלום מזונות עומדת על כ- 1400 שקלים לילד. כאשר ההורים מחליטים על משמורת משותפת דמי המזונות מופחתים בהתחשב בנסיבות.
משמורת – קיימת אפשרות שהמשמורת על הילדים תינתן להורה אחד וההורה השני יקבל זמני שהות שונים. אפשרות אחרת שהולכת ונהיית נפוצה יותר ויותר היא משמורת משותפת. כיום מבינים את החשיבות העצומה שיש לשני ההורים על התפתחותו התקינה של הילד. בהסדר של משמורת משותפת שני ההורים שומרים על קשר הדוק ושווה עם הילדים. לילדים יש למעשה שני בתים קבועים והילדים שוהים בהם בצורה פחות או יותר שווה.
הליך הגירושין: צמיחה והתחזקות
אין ספק שהתקופה הראשונית לאחר הגירושין היא קשה. בני הזוג מתרגלים למציאות אחרת, שונה מזו שדמיינו כשעמדו מתחת לחופה. פעמים רבות גרושים חשים תחושה של אובדן, אבל על החיים שקיוו להם, עצב, בושה או דיכאון. אבל בחלוף התקופה הראשונית גרושים רבים מדווחים על התחזקות, העצמה, חוסן רגשי וצמיחה אישית.
הליך גירושין: טיפים ועצות
אל תנקמו בבן/בת הזוג שלכם – זה לא יועיל לאף אחד. נקמה עלולה לגרור אתכם למלחמה שבה אף אחד לא מנצח. בסופו של דבר במרבית הסיכויים תקבלו פסק דין דומה לזה שהייתם מגיעים אליו לו הייתם יושבים עם מגשר. רק שהדבר עלה לכם בהוצאות כספיות לא מבוטלות, לחצים נפשיים רבים וזמן יקר שהתבזבז לשווא. בנוסף, הנזק החמור ביותר מיציאה למלחמה ייגרם לילדים. במיוחד בתקופה זו הילדים זקוקים להורים אחראיים וחזקים ויתמכו בהם ויחזקו אותם. אין ספק שילדים זקוקים לשני ההורים שלהם להתפתחות נפשית תקינה. אם תיחמו זה בזה, לא תספקו לילדיכם את הקרקע היציבה בהם זקוקים לה. הם עלולים להרגיש כלואים בין שני ההורים, לקחת צד כדי להגן על ההורה הקרוב יותר אליהם, או ההורה הנזקק יותר. והקשר שלהם עם ההורה האחר עלול להיפגע.
עצות מחברים לא מחליפות ייעוץ משפטי מקצועי – מסביבכם ודאי ישנם אנשים ריבם, בני משפחה ומכרים שעוברים גם הם גירושין, או אולי עברו בעבר וברצונם להשיא לכם עצות. נכון שצרת רבים היא חצי נחמה, אך יש לזכור שכל נישואין הם מקרה מורכב וייחודי העומד בפני עצמו. ורק עורך דין בעל בקיאות וניסיון בדיני משפחה יוכל לייעץ לכם. אם תניחו לעצמכם להישאב למקרים אחרים, אתם עלולים להיות מוצפים במידע לא נכון שעלול אפילו להזיק לכם. לא בכל מקרה לגברים מוטב להגיש תביעה בבית הדין הרבני ולנשים בבית המשפט לענייני משפחה, לא בכל מקרה הליך הגישור הוא המתאים ביותר. במקרים בהם יש חשש שהגבר יעלים רכוש, אין לפנות לגישור. וכך הלאה וכך הלאה. אין תחליף לייעוץ משפטי אישי.
כיצד לבחור עורך דין שינהל את הליך הגירושין שלכם בצורה הטובה ביותר? – כאמור הליך הגירושין הוא הליך משמעותי ביותר והמשמעות שלו על החיים שלכם אחרי הגירושין היא עצומה הן מבחינת ההורות והן מבחינת המצב הכלכלי. לכן אין להפריז בחשיבותו של עורך הדין. בחרו עורך דין שעוסק בדיני המשפחה באופן ממוקד, ולא בעורך דין שעוסק בדיני משפחה “על הדרך” בנוסף לתחומים נוספים. רצוי שעורך הדין שלכן “יחיה וינשום” את התחום. יהיה בקיא בכל ההלכות ומעודכן בכל הפסיקות. כמו כן לא כדאי להפקיד את גורלכם בידי עורך דין מתחיל. השתדלו לשכור את שירותיו של עורך דין שעובד בתחום לפחות 10 שנים.
תמיכה נפשית – לא מספיק לדון בהיבטים המשפטיים של הליך הגירושין. מדובר בחוויה לא פשוטה על השלכות רגשיות רבות. ואין ספק שהתקופה ההתחלתית אחרי הגירושין בה בני הזוג צריכים להתמודד עם שינויים רבים וגם לתמוך ולחזק את ילדיהם היא הכי קשה. מומלץ בחום להקיף את עצמכם בבני משפחה וחברים שאפשר לדבר איתם ושעושים לכם טוב. אם אין כאלה או לחלופין בנוסף לאלה, אפשר להיעזר גם בתמיכה מקצועית שתעזור לכם לצלוח את התקופה ולהסתגל למצב החדש.
היו מוכנים לירידה ברמת החיים – תמיד עדיף לדעת מול מה אנו מתמודדים ולהיערך לכך מראש. ברוב המקרים באופן בלתי נמנע הגירושין גוררים אחריהם ירידה ברמת החיים. בעת כל אחד מבני הזוג צריך לממן עבור עצמו דירת מגורים. אל תגיעו למצב הזה לא מוכנים. ערכו תחשיבים, תכננו תוכניות, וראו איך אתם צולחים את המעבר הזה לחיים החדשים מבחינה כלכלית.
איך מתגרשים: צעד אחר צעד
החלטת שאת/ה רוצה להתגרש וכעת אתם מוצפים בשאלות וחששות לגבי העתיד – מה עושים עכשיו? איך מתגרשים? איך פותחים תיק ברבנות? האם להגיש את תביעת הגירושין לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה? בדיוק לתקופה הזו של טלטלה וחוסר ודאות לגבי העתיד, מיועד המדריך הזה אשר יעשה לכם סדר בדברים.
איך מתגרשים? דבר ראשון יש למצוא עורך דין
לאחר שהחלטתם להתגרש, עליכם למצוא עורך דין שייעץ לכם וייצג אתכם. חשוב שעורך הדין שתבחרו יהיה עורך דין המתמחה בדיני משפחה ובעל ניסיון, ותק ומוניטין בתחום. כזה שיוכל לענות על כל השאלות שלכם במקצוענות, לעדכן אתכם בדבר הזכויות המגיעות לכם בגירושין, ולתכנן את האסטרטגיה המתאימה לצורכיכם.
כימיה – לאנשים שונים צרכים והעדפות רגשיות שונות. בחרו בעורך דין שאתם מרגישים בנוח עמו.
מקצוענות – הרבה עומד על הכף בהליך הגירושין, רכוש, הסדרי ראייה עם הילדים, קביעת גובה המזונות וכו’. עליכם להיות משוכנעים שעורך הדין שבחרתם יש לו את הכלים והניסיון בדיי משפחה ואתם מרגישים שאתם בידיים טובות. ולא עורך דין שיעשה טעויות שעלולות לעלות לכם.
איך מתגרשים? רצוי בטוב – גירושין בהסכמה
ישנם בני זוג שיודעים איך להתגרש נכון. בני זוג שמסוגלים לדבר זה עם זו ברוגע ולגבש הסכמות הוגנות בנוגע לרכוש שצברו, למשמורת ילדים ושאר סוגיות. בדרך כלל מדובר בזוגות שנפרדו בצורה יפה, ללא משקעים, זוגות שלא צברו רכוש רב או שאין להם ילדים משותפים. אך לא רק. אם הזוג מצליח לגבש הסכם גירושין בהסכמה או במסגרת גישור גירושין, הדבר מפשט פלאים את הליך הגירושין.
כל שנותר הוא – לגשת עם הסכם הגירושין שגיבשתם לייעוץ ובדיקה אצל עורך הדין, ולהגיש בקשה לגירושין בבית המשפט לענייני משפחה הקרוב אליהם. הגירושין נערכים בבית הדין הרבני. לאחר שבית המשפט לענייני משפחה מאשר את הסכם הגירושין, יש לגשת לבית הדין הרבני, ולהגיש שם בקשה לגירושין, ולצרף אליה את ההסכם שאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה.

חוק חדש שמחייב את בני הזוג לנסות לפתור את הסכסוך בדרך של הסכמה
החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה שנחקק בשנת 2016 מחייב את בני הזוג לעבור הליך גישור או יישוב סכסוך בטרם הם מגישים תביעת גירושין. החוק נועד לצמצם את העומס בבתי המשפט ובעיקר לעודד יישוב סכסוכים משפחתיים בדרכי שלום. כיצד זה מתנהל?
הגשת בקשה – בני הזוג צריכים להגיש בקשה ליישוב הסכסוך לבית המשפט לענייני משפחה. לאחר שהבקשה תתקבל, תיקבע לבני הזוג פגישה ראשונה.
מפגשי מהו”ת – המפגשים המתנהלים ביחידות הסיוע, הן ללא עלות, ומנהלים אותם מטפלים בתחומי הגישור והמשפחה. ההליך נקרא מהו”ת – מידע, הערכה ותיאום וההשתתפות בו היא חובה. במהלך המפגשים ינסו המטפלים לתת לבני הזוג כלים וללמד אותם איך מתגרשים בדרך של כבוד הדדי והסכמה.
בתום המפגשים – בני הזוג יצהירו אם הם מעוניינים לפתור את הסכסוך בהסכמה או שהם מעוניינים להגיש תביעה לבית המשפט. אם הגיעו להסכמה, עורכי הדין שלהם ינסחו הסכם גירושין וזה יוגש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.
יישוב הסכסוך נכשל: הגשת תביעה
בן הזוג שהגיש לבית המשפט לענייני משפחה את הבקשה ליישוב הסכסוך, יוכל להגיש ראשון את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. עורך דין בעל ניסיון בגירושין יוכל לייעץ לאיזו ערכאה מבין השתיים מומלץ להגיש את התביעה. האם לבית המשפט לענייני משפחה הדוגל בשוויון וקידמה או לבית הדין הרבני הפוסק הרוח ההלכה היהודית.
לרוב הגברים ממהרים להגיש תביעה בבית הדין הרבני ואילו הנשים בבית המשפט לענייני משפחה. אך תפיסה כוללנית זו אינה מדויקת כלל. עורך דין המתמחה בדיני משפחה יבחן כל מקרה לגופו וידע להגיש את התביעה לערכה המתאימה כדי להשיג ללקוח את התוצאות הטובות ביותר.
למשל אם הבעל בגד באשתו, בית הדין הרבני עשוי לחייב אותו בתשלום הכתובה או במתן פיצויים לאשתו. כך שיש מקרים בהם גם לגבר עדיף לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. כמו כן אישה שעובדת ומרוויחה משכורת, ייתכן שלא תקבל דמי מזונות אם תפנה לבית המשפט לענייני משפחה.
קבלת פסק דין וקבלת גט
לאחר שניתן פסק דין, יש לקבוע מועד בבית הדין הרבני לטקס מתן הגט. איך מתגרשים ברבנות? על בני הזוג להביא עדים מטעמם. מתחילים עם שלב בירור השמות בו הדיינים מבררים לעומק את שמות המשפחה, הכתיב הנכון וכו’. אחר כך מגיע שלב ביטול המודעות שנועד לתת לגט תוקף מלא. אחר כך מגיע שלב כתיבת הגט ונתינתו לאישה.
פתיחת הליך גירושין
לאחר שנים רבות של חששות ואתגרים, אתם מוצאים את עצמכם בשנים האחרונות מוותרים על הניסיון להגיע לשלום בית עם בן או בת הזוג שלכם וחושבים בצורה מאוד רצינית על האפשרות לצאת לחיים עצמאיים ולפרק את התא המשפחתי. אין שום סיבה שתסבלו או תתמודדו עם מערכת יחסים שאינה מכבדת אתכם ואת הילדים שלכם, כאשר יש לכם אפשרות בחירה וזכות לפתוח הליך גירושין בבית הדין הרבני או בבית המשפט. לשם כך, אתם צריכים לפנות לעזרת עורך דין מיומן ומנוסה, אשר יכול לעזור לכם להתמודד עם הליך גירושין ולהחזיר לעצמכם את הזכות לבחור בן זוג שנכון לכם. מוזמנים לבקר באתר https://gerushin-lawyer.co.il/ .
איך נראה הליך גירושין בעיניים של הילדים שלכם?
יחד עם זאת ולמרות שהרווחה הנפשית והאישית שלכם היא אלמנט מפתח חשוב מאוד בתהליך גירושין, חשוב יהיה להשקיע זמן ומחשבה באופן שבו הילדים שלכם מתמודדים עם התהליך הכל כך מורכב הזה. בדרך כלל ילדים מצליחים לקלוט בצורה די ברורה את הלך רוח בבית שלהם ומבינים שמערכת היחסים של ההורים היא במצב לא כל כך טוב, בלשון המעטה. ולכן יכול מאוד להיות שאתם תגיעו אל השיחה החשובה עם הילדים ותגלו שהם מבינים יותר טוב ממה שחשבתם את מה שמתרחש סביבם.
במידה ומדובר על הליך גירושין אמוציונאלי, עם המון רגשות שליליים בין שני בני הזוג, הילדים יכולים לקלוט בצורה מאוד ברורה מהמתרחש סביבו ובהתאמה גם להתנהג בצורה הרבה יותר בוטה. חלק לא מבוטל מההתנהגויות מורכבותו המוחצנות של ילדים, במהלך תהליך גירושין מבוססות על החרדה והפחד מהשינוי. לפיכך, התפקיד שלכם בתור הורים הוא להרגיע את הילדים שלכם ולעזור להם להתמודד עם השינוי בצורה אחראית.
קחו את הילדים לשיחה, הסבירו להם את הסיבות שבגללן אתם מעוניינים לסיים את מערכת היחסים והבטיחו להם כי הם לא ייפגעו כתוצאה מן השינוי העתידי במרקם המשפחתי. השיחה הזו יכולה לעזור לכם ולהם להתמודד עם החרדה והיא מהפחד, ולהבטיח שהם בפנים מה עומד מאחורי ההחלטה להתגרש.
הליך גישור לפני גירושין – אל תגרמו לגירושין לקרוע את המשפחה
גם אם ההחלטה להתגרש היא החלטה קשה וכואבת, לפעמים זו היא ההחלטה האחראית והמתבקשת שאתם צריכים לקחת לטובת הילדים שלכם ולטובת המשפחה כולה. במידה ואתם מעוניינים לקחת את התהליך בצורה קלה קצת יותר, יש לפנות לעזרת עורכי דין לקבלת ייעוץ וליווי המותאם אישית לכם.
תוהים איך להתגרש יפה? רוצים להימנע מ- 5 הטעויות הנפוצות ביותר בדרך לגט? מוזמנים להמשיך לקרוא באתר.