המדריך השלם והמקיף: להליך הגירושין השפעה עצומה שכן הוא יקבע את מהלך חייכם: את הזמנים שלכם עם הילדים, את מצבכם הכלכלי ואף הנפשי. מדריך זה ידריך אתכם איך להתגרש נכון ולהימנע מטעויות שיעלו לכם ביוקר בהמשך
החלטתם שאתם רוצים להתגרש, ואתם שואלים את עצמכם איך להתגרש נכון. הליך הגירושין כרוך בהשפעות מרחיקות לכת על חייכם ועל חיי ילדיכם. ההחלטות שיתקבלו בהליך הגירושין יקבעו את מהלך חייכם אחרי הגירושין מבחינה כלכלית, נפשית, ומבחינת הקשר שלכם עם הילדים שלכם. מטרתכם היא לקבל תוצאות שיהפכו את החיים לאחר הגירושין לטובים ומאושרים עבורכם. בעוד כל סיפור משפחתי הוא שונה ממשנהו, מדריך זה מכיל כללי אצבע חשובים לגירושים שיקדמו אתכם בדרך למטרה, וימנעו מכם לעשות שגיאות שעלולות לעלות לכם ביוקר בהמשך.
איך להתגרש נכון? יש לשאוף להסכם תוך שמירה על זכויותיכם
אחת הטעויות המרכזיות בהליך גירושין היא להכריז מלחמה על הצד השני. אגב, ישנם עורכי דין המעודדים את לקוחותיהם להילחם בבית המשפט נגד הצד השני, גם במקרים שאינם מחייבים זאת וזאת כדי להגדיל את שכר הטרחה שלהם, ולא מתוך חשיבה על טובתם של הלקוחות.
מלחמת חורמה בבית המשפט עולה כסף רב, לעתים נמתחת על גבי שנים, גובה מחיר נפשי משני הצדדים ובעיקר מילדיהם. ויתרה מזאת, סופה אינו ידוע. ברובם המכריע של המקרים כל הצדדים יוצאים מופסדים.
להבדיל ממלחמות משפטיות בהליך של גישור גירושין או גירושין בהסכמה, בני הזוג מגיעים להסכמות ביניהם בכל הסוגיות הרלבנטיות: חלוקת הרכוש בין בני הזוג, מזונות הילדים, הסדר המשמורת, ועוד. היתרונות של הליך גישור גירושין ברורים – העלויות הכלכליות נמוכות לאין שיעור, ההליך מהיר בהרבה מהליך משפטי ונוסף על כך, ההורים הם אלה שקובעים איך ייראו החיים שלהם לאחר הגירושין. הליך הגישור אינו כפוף לחוקים משפטיים, הוא צריך להיות סביר והוגן, אחרת הוא לא יאושר בבית המשפט, אך להורים יש מקום ליצירתיות ועיצוב ההסכם בצורה שמתאימה להם.
בהקשר זה חשוב להדגיש שני דברים. הראשון – גישור הוא לא ויתור, פשרה או כניעה. גישור הוא מנגנון לפתירת קונפליקט שמשתלם לשני הצדדים. למעשה, במקרים רבים בני זוג שנלחמים בבית המשפט במשך זמן לא מבוטל והוצאת כספים רבים, במקרים רבים מקבלים את אותה תוצאה שהייתה מתקבלת לו היו עורכים גישור. השני – ישנם מקרים שאינם מתאימים לגישור ואין בהם מנוס ממאבק משפטי. למשל כאשר לבני הזוג יש נכסים רבים ועולה חשש שאחד מבני הזוג ינסה להבריח רכוש. גם מקרים של אלימות במשפחה אינם מתאימים לגישור.
אם גישור ירד מהשולחן – צריך לדעת לאן להגיש את תביעת הגירושין
לעתים גם במקרים שלכאורה מתאימים מאוד להליך של גישור גירושין, הוא אינו צולח. בין השאר מדובר במקרים בהם הכעס והפגיעה מבן הזוג הוא כה גדול עד שהוא “מעוור” צד בגירושין מלפעול בצורה רציונלית.
במקרים אלה בהם פותחים בהליכים משפטיים יש חשיבות מכרעת לשאלה היכן מגישים את תביעת הגירושין – בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. בן הזוג שיגיש ראשון תביעת גירושין לאחת הערכאות, יקבע למעשה איזו ערכאה תידון בגירושין. לכן לכל אחד מהצדדים יש אינטרס להגיש ראשון את תביעת הגירושין לערכאה העדיפה עליו במהירות כדי לנצח ב”מירוץ הסמכויות”.
עורך דין בעל ניסיון בתחום הגירושין ודיני המשפחה ידע לקבוע לאיזו ערכאה יש להגיש את תביעת הגירושין וזאת לאחר שישמע את סיפור המקרה שלכם.
במקרים רבים בית המשפט לענייני משפחה הוא הערכאה המתאימה יותר לאישה שכן התפיסה שלו יותר שוויונית ומתאימה לרוח התקופה שבה אנו חיים, ואילו בית הדין הרבני הוא הערכאה המתאימה יותר לגבר.
אולם כל מקרה צריך להיבחן לגופו ועורך דין גירושין מנוסה שמכיר את כל הניואנסים המשפטיים ידע להוביל אתכם לערכאה שתטיב עמכם.
איך להתגרש נכון – להימנע מעלילות ותלונות שווא
תלונות שווא לרוב מצד הנשים כלפי בעליהן במטרה להשיג יתרון טקטי בגירושין ובמשמורת הילדים, הן מעשה שלא ייעשה. הן פוגעות בגבר פגיעה אנושה. מגבר נורמטיבי הוא הופך להיות אדם החשוד בפלילים. לעתים הנזק התדמיתי שנגרם לגבר לא חולף בקלות והוא מאבד את החברים ואת מקום עבודתו. מעבר לפגיעה בגבר, תלונת שווא נגדו פוגעת אנושות גם בילדים המשותפים לכם ובקשר שלהם עם אביהם – קשר שנחוץ להתפתחותם הנפשית הבריאה. שלא לדבר על הנזק שתלונות שווא עושות למתלוננות אמת. ואם כל זה עדיין לא משכנע – תלונת שווא תפגע גם באדם שהגיש אותה. הגבר יכול להגיש נגדה תביעת פיצויים בהליך אזרחי בנוסף על המישור הפלילי.
מעבר לכך, אם התלונה תתברר כתלונת שווא, בית המשפט לענייני משפחה עשוי לקבוע למתלוננת השווא הוצאות ופיצויים רבים וכן לקחת את תלונת השווא בחשבון בבואו לדון בסוגיית המשמורת.
בה”ט 19-11-47671 דן בית המשפט במקרה בו האם הגישה תלונות שווא נגד אבי ילדיה ובת זוגו בגין פגיעה מינית ואלימות. מעבר לכך שהאם חויבה בפיצויים
השופט פסק שיש להרחיב בצורה משמעותית את זמני השהות של הילדים עם האב, ולצמצם את זמני השהות של האם עם הילדים תוך חיובה בהדרכה הורית וליווי של רשויות הרווחה. השופט הבהיר כי ככל שהאם תמשיך לשתול במוחות ילדיה מחשבות שווא בקשר לאלימות ופגיעה מינית מצד אביהם ובת זוגו, כך יצומצם הקשר שלה עם הילדים וזמני השהות יהיו מפוקחים.
איך להתגרש יפה? הכול מתחיל בעורך הדין
כשאדם מחליט – אני רוצה להתגרש – עליו למצוא עורך דין בהקדם. כפי שהזכרנו, אם הליך של גישור לא מתאים במקרה שלכם, כדי לנצח במרוץ הסמכויות ולהגיש תביעה בערכאה שתיתן לכם את המקסימום – יש לפעול ללא התמהמהות מיותרת שעלולה לעלות לכם ביוקר, אך עם זאת יש לבחור עורך דין מתאים שכן בחירה לא נכונה גם היא תעלה לכם ביוקר. לבחירת עורך דין יש מספר פרמטרים:
התרשמות וכימיה אישית – עורך הדין יהיה הכתובת שלכם לכל שאלה או מצוקה שתצוץ בתקופה לא פשוטה זו. חשוב שתתרשמו מהזמינות שלו, מהתמיכה שלו, האם עורך הדין משרה עליכם תחושת ביטחון.
מקצועיות – תחום הגירושין הוא תחום מורכב ביותר, ולעורך דין שלא מתמחה בגירושין אין ידע מספיק מעמיק או הכרה של ניואנסים משפטיים שיובילו אתכם להצלחה. לעורך דין שמיומן בתחום הגירושין יש ידע מקצועי נרחב בכוחו להבין איך להתגרש נכון ובכוחו לגבש אסטרטגיה מדויקת שתוביל אתכם לתוצאה הרצויה.
ניסיון – מומלץ לפנות לעורך דין בעל 10 שנות ניסיון בתחום הגירושין לפחות.
תמיכה נפשית
אין צורך לומר כי הליך הגירושין הוא לא הליך קל. בני זוג שמתגרשים מתמודדים עם קשיים רבים: תמיכה בילדים, קשיים כלכליים שנוצרים עקב הגירושין, חלל שנוצר כשהילדים אצל ההורה השני, ועוד. אם אין לכם משפחה קרובה או חברים שיכולים לעטוף אתכם בשעה זו, אל תהססו לדבר עם איש מקצוע, לפרוק את הקשיים ולקבל עצות להמשך.
שומרים על הילדים
בני זוג ששואלים את עצמם איך להתגרש יפה מודעים לכך שלגירושין קשים יש השלכות שליליות רבות על הילדים, ומעוניינים למנוע אותן.
גירושים יפים הם כאלה בהם ההורים משאירים את הילדים מחוץ לקונפליקט, ההורים מבינים כי הילד זקוק לשני הוריו למען התפתחותו הנפשית התקינה, והם מגבים זה את זה. טיפים נוספים להגנה על הילדים בתהליך הגירושין תוכלו לקרוא במאמר גירושין עם ילדים: איך לעשות את זה נכון?
לעומת זאת ניכור הורי שנגרם כתוצאה מהסתה של אחד ההורים, יוצר נזק רציני לילדים ולקשר ביניהם לבין ההורה המנוכר. ההורה המנכר מסתכן גם בכך שבית המשפט יעביר את המשמורת להורה המנוכר בניסיון לתקן את הקשר ביניהם.
איך להתגרש נכון וחכם? לא לחתום על אף מסמך ללא עו”ד
יש מקרים בהם הצד המעוניין בגירושין מכין מסמכי גירושין ומבקש מהצד השני לסמוך עליו ולחתום עליהם. חתימה על מסמכים שכאלה מבלי שעורך דין מטעמכם עבר עליה עלולה להתגלות כטעות גורלית שתכריע את מצבך.
לעניין זה גם על מסמך שבני הזוג מכינים ביחד בשיתוף פעולה אין לחתום בטרם עובר עליו עורך דין הבקיא בתיקי גירושין ומוודא כי אתם מבינים את הכתוב ואת ההשלכות הנובעות ממנו. לעתים לסעיפים שנראים תמימים ישנה משמעות עקיפה שרק עין מקצועית מבינה.
לא מבריחים נכסים
לעתים צד בגירושין (לרוב גברים) מנסה להבריח נכסים אם בהמלצת עורך דינו ואם על דעת עצמו. מעבר לחוסר המוסריות שבעניין, ברובם המכריע של המקרים הללו העלמת הרכוש מתגלית יחסים בקלות והדבר יהיו בעוכרו של אותו צד.
איך להתגרש נכון? לערוך צוואה!
אם החלטתם להתגרש ואתם בעלי נכסים, עליכם ליצור קשר עם עורך דין לענייני משפחה במהרה כדי לכתוב צוואה או כדי לערוך צוואה קיימת. הסיבה לכך היא שאם לא תערכו צוואה, ואם חס וחלילה תלכו לעולמכם במהלך הליך הגירושין (שלעתים עלול להימשך שנים) – בן זוגכם, שבקרוב יהיה הגרוש שלכם, יירש אתכם. שכן עד למתן הגט אתם זוג נשוי לכל דבר לעניין הירושה. הדבר נכון שבעתיים לגבי גירושין בגיל השלישי.
לסיכום, השאלה איך להתגרש נכון היא שאלה חשובה מאין כמוה. כמו בכל משבר בחיים מומלץ ללמוד מניסיונם של אחרים, לקרוא מידע ומדריכים – אין לדעת מתי תיתקלו בפיסת מידע רלבנטית לכם אשר יכולה לשנות לכם את כל התמונה.
איך להתגרש
מדריך זה ינחה אתכם איך להתגרש: איך לבחור עורך דין מתאים, איך להתגרש נכון כלכלית ונפשית (גישור גירושין), ובמקרה הצורך – לאיזו ערכאה להגיש את תביעת הגירושין
ברגע שהחלטת שאת/ה רוצה להתגרש ישנם כמה כללים חשובים שנכונים בכל המקרים והם קריטיים לצורך הגנה על האינטרסים שלך. מדריך זה מונה כללים שימנעו מכם טעויות שעלולות לעלות לכם בהמשך, ומסביר על תהליך הגירושין מההתחלה ועד הסוף.
איך להתגרש? קודם כול להתייעץ עם עו”ד ולא לחתום על אף מסמך
ברגע שהחלטתם שאתם רוצים להתגרש, חשוב מאוד שלא תסכימו לחתום על אף מסמך שבן הזוג מבקש מכם לחתום. גם אם המסמך נראה לכם הוגן, גם אם אתם סומכים על בני הזוג שלכם, וגם אם מפעילים עליכם לחץ או מניפולציות שונות. גם להסכם שנראה תמים עשויות להיות משמעויות משפטיות שאתם אינכם מודעים להם. גם אם שניכם מגיעים להסכמה הדדית ומנסחים הסכם יחדיו, עדיין עורך דין מטעמכם צריך לעבור על ההסכם ולוודא שאין בו סעיף שעלול לפגוע בכם.
במצב שבני הזוג אינם מגיעים להסכמות ביניהם, בוודאי ובוודאי שיש צורך לקחת עורך דין לענייני משפחה בעל ניסיון בתיקי גירושין כדי שזה ייעץ לכם על הצעדים הבאים. מומלץ לקחת עורך דין שהוא גם מגשר גירושין. להליך הגישור יתרונות רבים (שיפורטו בהמשך) ומומלץ מאוד לנסות גישור בטרם מגישים תביעת גירושין. עורך דין אשר עוסק בדיני משפחה ידע לומר לכם אם המקרה שלכם מתאים לגישור גירושין או שמא אין מנוס מהגשת תביעה משפטית.
איך להתגרש? עדיף בגישור
גישור גירושין הוא שיטה ליצירת הסכם גירושין דרך הידברות ושיתוף פעולה בין בני הזוג (להבדיל מהגשת תביעת גירושין בבית המשפט. הליך הגישור אינו מוגבל לחוקים, פסיקות או הלכות ומאפשר לבני הזוג חופש יצירתי, יצירת הסכם שמתאים להם, ואפשרות להתגרש בצורה שנכונה להם.
מיידיות – הליך של גישור גירושין הוא מהיר לאין שיעור מהתדיינויות בבתי המשפט שעשויות לקחת שנים. לוח הזמנים של הליך הגישור תלוי בכם ובמגשר או המגשרת, וניתן להגיע להסכם גישור תוך זמן קצר.
שקט נפשי – בהליך של גישור גירושין אין הפתעות. אתם לוקחים אחריות על החיים שלכם, ואתם קובעים את ההסדרים המתאימים לכם בכל הסוגיות: חלוקת הרכוש, מזונות ילדים, משמורת וכו’. זאת לעומת תביעה בבית משפט בה השופט או השופטת יכריעו בעניינכם.
חסכון כספי – הליך של גישור גירושין הוא זול בהרבה מניהול הליך משפטי שעלול להתארך שנים.
האם המקרה שלכם מתאים לגישור גירושין?
הליך של גישור גירושין מתאים לזוגות המסוגלים לתקשר זה עם זה בצורה מכובדת, ללא יצר נקמה או כעס בלתי נשלט אשר מעוניינים להתגרש יפה. ילדים משותפים הם פקטור שהופך את הליך הגישור לרצוי עוד יותר. ילדים שהוריהם נלחמים זה בזה בבית משפט, מרגישים באמצע, מרגישים שהאדמה מתחת לרגליהם אינה יציבה, ולמעשה ממשיכים לסבול ממתח ואווירה לא נעימה גם בזמן הליך הגירושין של הוריהם. הליך הגישור יצמצם את ההשלכות הלא נעימות על הילדים, יראה לילדים שהוריהם מסוגלים לפתור בעיות בדרכים מכובדות, ויתרה מזו, בהסכם הגירושין ההורים יכולים לקבוע סעיפים במתחשבים במצב הנפשי של ילדיהם, באופי של המשפחה שלהם ולהתאים את הסכם הגירושין עד כמה שאפשר לטובתם הנפשית של הילדים.
הליך הגישור אינו מתאים לזוגות שטופי זעם, אשר הפגיעה שהם חווים מונעת מהם להתנהג בצורה רציונלית. כמו כן הליך של גישור אינו מתאים במצבים של אלימות במשפחה, או מצב שבו יש חשש שאחד מבני הזוג ינסה להעלים רכוש.
אם הגישור לא הצליח – עוברים להגשת תביעת גירושין
למעשה, לא מיד מגישים תביעת גירושין. בשנת 2016 נחקק חוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה אשר קובע כי לפני שמגישים תביעת גירושין, יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך ביחידות הסיוע. יחידות הסיוע הן יחידות טיפוליות עם עובדים סוציאליים אשר קיבלו הכשרה בגישור, עורכי דין ופסיכולוגים. מטרת החוק היא לפתור את הסכסוך המשפחתי בדרך של גישור ולחסוך את ההליך המשפטי. גם מתוך מחשבה על בתי המשפט העמוסים, וגם מתוך מחשבה על האינטרס של בני הזוג, כי כמו שראינו, לגישור יתרונות רבים.
אם יחידות הסיוע לא הצליחו להוביל את הזוג להסכמה, מי מביניהם שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך, רשאי לבחור האם להגיש את תביעת הגירושין לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה.
איך להתגרש: בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני?
קיימות שתי ערכאות שיפוטיות שאפשר להגיש אליהן תביעת גירושין: בית המשפט לענייני משפחה אשר מתבסס על הדין האזרחי ובית הדין הרבני אשר פוסק לפי ההלכה היהודית. הדעה הרווחת היא שמוטב לאישה להגיש תביעת גירושין לבית המשפט לענייני משפחה, ולגברים מוטב להגיש את תביעת הגירושין בבית הדין הרבני, ובמקרים רבים הדבר נכון, אך לא באופן גורף.
למשל במקרה של משמורת משותפת והכנסות זהות, בית המשפט לענייני משפחה נוטה לפסוק מזונות שוויוניים, בעוד בית הדין הרבני מתיר את החיוב במזונות על האב.
מצב נוסף בו מוטב לאישה להגיש את תביעת הגירושין בבית הדין לענייני משפחה הוא מצב שבו האישה מעוניינת בשלום בית.
לגבר עדיף לפנות לבית הדין הרבני כאשר אישתו בוגדת בו, מכיוון שאז היא תאבד את כתובתה. בהתאמה לאישה אשר ניהלה רומן מוטב לפנות לבית המשפט לענייני משפחה.
שיקול נוסף להגשת תביעת גירושין בבית הדין הרבני הוא רכושי. בית הדין הרבני מחלק את הרכוש בהתאם לרישום. בעוד בית המשפט לענייני משפחה מבצע את חלוקת הרכוש בין בני הזוג באופן שווה בהתאם לחוק יחסי ממון.
לסיכומו של דבר, עורך דין לענייני משפחה בעל ניסיון בתיקי גירושין ידע להכריע בהתאם למצב הספציפי שלכם, לאיזו ערכאה עדיף לכם להגיש את תביעת הגירושין.
איך מתגרשים? לאחר שניתן פסק דין מקבלים גט בבית הדין הרבני
קבלת הגט ברבנות מתרחשת במספר שלבים. ראשית בית המשפט מברר את שמות הצדדים. זהו בירור קפדני הכולל את שמות הוריהם של המתגרשים, בירור הכתב המדויק וכו’. הדבר נועד כדי שהגט יהיה תקף. לצורך הבירור כל אחד מהצדדים מביא עד מטעמו. השלב הבא הוא שלב ביטול המודעות. בשלב זה מבטלים כל אמירה שייתכן שהבעל אמר ובה הטיל סייגים או תנאים לגבי הגירושין. מטרת שלב זה היא שהגט יהיה מוחלט וסופי וללא כל סייג. לאחר מכן עוברים לכתיבת הגט באמצעות דיו על גבי קלף. השלב האחרון בתהליך הוא שלב מסירת הגט לאישה.
איך להתגרש? עם עורך דין מנוסה בתיקי גירושין
תחום הגירושין הוא תחום מורכב הכולל היבטים רגשיים, פסיכולוגיים, כלכליים ועוד. עורך דין טוב אשר דואג לאינטרסים של הלקוח שלו, יכול לעשות את כל ההבדל בין תהליך מוצלח ששם את הלקוח בנקודה הטובה ביותר להתחיל את החיים אחרי הגירושין, ואף יוצא מהתהליך מחוזק, לבין אדם במתחיל את פרק ב’ בנחיתות כלכלית ונפשית.
איך בוחרים את עורך הדין הנכון?
חשוב שעורך הדין יעסוק ספציפית בדיני משפחה. אין לקחת עורך דין שאתם מכירים שתחום עיסוקו הוא אחר. תחום דיני המשפחה הוא תחום מורכב המצריך בקיאות רבה והתעדכנות בלתי פוסקת. רק עורך דין שעוסק בתיקי גירושין באופן יום יומי יוכל לתת לכם את הייצוג הטוב ביותר.
יש לבחור עורך דין בעל ניסיון, מומלץ לקחת עורך דין בעל 10 שנות ניסיון בתחום לפחות. כדי ליהנות מניסיונו הרב ומידיעותיו לשם מימוש זכויותיכם.
החלטת שאת/ה רוצה להתגרש? מחפשים עורך דין גירושין בנס ציונה? רוצה לדעת מהן זכויות אישה גרושה? מוזמנים להמשיך לקרוא באתר.